Tri dobroty pre štvornohých priateľov

Dagmar Jánošíková 2

Ak chcete svojmu psíkovi dožičiť niečo špeciálne pod zub, chuťovku, ktorá mu bude motiváciou či odmenou, nechajte sa inšpirovať troma receptami, ktoré raz-dva sami ukuchtíte.

shutterstock

Mäsové keksíky

Potrebujete: 500 g pečienky (akejkoľvek)

1 a pol hrnčeka celozrnnej múky

1 hrnček kukuričnej múky alebo šrotu

1 vajce

štipku soli

1 PL kvasníc

Postup: Najprv si rozmixujete pečienku, pridáte zvyšné ingrediencie a zmes rozotriete na papierom na pečenie vystlaný plech na hrúbku asi jedného centimetra. Mokrým nožom urobíte pár zárezov, aby sa kúsky ľahšie od seba oddelili. Keksíky pečiete pri 200 stupňoch približne 25 minút. Vo vybratí z rúry ich necháte vychladnúť a vyschnúť. Kúsky rozdelíte a dáte do vrecúška zamraziť do mrazničky. Ak sú keksíky dobre vysušené, tak sa nebudú lepiť. No a keď si psík nejaký ten kúsok zaslúži, jednoducho potrebné množstvo vyberiete.

Foto: Pixabay

Domáce sušené mäso

Potrebujete:

1 kg chudého mäsa (ideálne morčacina alebo kuracina)

papier na pečenie

Postup: Mäso nakrájate na malé, približne jeden centimeter veľké kocky. Mastné časti z neho odrežete. Kocky uložíte natesno vedľa seba na plech vyložený papierom na pečenie. Prvý plech pečiete v nepredhriatej rúre na 150 stupňoch približne hodinu, aby sa zničili (vypiekli) všetky baktérie. Potom znížite teplotu na 100 stupňov a medzi dvierka rúry dáte napríklad hrubú drevenú varešku, aby zostali pootvorené a vlhko mohlo lepšie unikať. Keď sa po dva a pol až troch hodinách veľkosť mäsa zmenší, plech vyberiete. Potom všetko mäso zhrniete na jeden plech, môžete ho dať aj na nový papier na pečenie a pri 100 stupňoch necháte ešte trochu sušiť. Keď je mäso aj zvnútra tvrdé, plech vyberiete a necháte ho sušiť ďalších 24 hodín na vzduchu. Mäso skladujete vzduchotesne na suchom mieste. Takto vydrží približne rok. Z jedného kila mäsa vyrobíte zhruba 300 g sušeného mäsa. V rúre môžete piecť naraz aj viacero plechov. Ušetríte tak čas, ale plechy striedajte, aby bolo mäsko rovnako presušené.

Torta pre veľkého psa

Potrebujete: 3 bravčové nožičky

500 g hovädzieho mäsa

bobkový list

2 mrkvy

4 tvarôžky

1 hrnček burizonov

Postup: Do zmäknutia uvaríte bravčové nožičky s hovädzím mäsom, mrkvou a bobkovým listom. Varíte pokým nezostane len toľko tekutiny, aby bolo mäso ponorené. Potom všetko z vývaru vytiahnete, mäso nakrájate, z nožičiek oberiete kožu a mäso, a potom všetko nakrájate. Bobkový list vyberiete a mrkvu tiež nakrájate na menšie kúsky. Dáte všetko do formy, pridáte burizony, zalejete hustým vývarom a necháte stuhnúť. 

Po vychladnutí môžete skladovať v chladničke alebo na chladnom mieste.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Pre nášho psa sú najlepšou delikatesou brit monoprotein konzervy. Úplne najradšej má lamb a rabbit príchute. Stačí mu to dať do mysky a len čo sa otočíme už aj to zmizne. Úplne super zvlášť keď je chorý a moc mu granulky nešmakujú tak táto šťavnatá konzerva zaberie vždy.

Pridaj komentár